Blåbär

Svenskt namn: blåbär (äv. slyngon, skomakarbär) blåbär
Engelskt namn: blueberry
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: Blåbär är ett av de vanligaste bären i Sverige och växter vilt i hela landet. Blommar maj-juni och är redo för skörd juli - augusti. Kan ibland förväxlas med Odon, och korsar sig i sällsynta fall med lingon. En planta kan bli upp till 70 cm hög, men blir normalt ca 15-40 cm.

Användningsområden: Äts färska, som soppa, sylt, kräm och inte att förglömma blåbärspajen!

Blåbär såldes förr på apotek som febernedsättande medel. Förutom bären kan bladen användas till te och riset kan användas som garvämne vid läderberedning.

Blue-Berry är namnet på arten amerikanskt blåbär (V.Corymbosum. Arten är mycket större än det svenska blåbäret, färgar inte av sig på samma sätt, och odlas för kommersiellt bruk även i Sverige.
Finns att få tag på: Redo för skörd i juli-augusti i Sverige. Hittas året om i frysdisken.
Kan ersättas med: Andra bär
Miljöpåverkan:

Grönt ljus

Färska svenska blåbär under säsong är ett bra miljöval.

Gult ljus

Frysta bär har i och med infrysningen kostat mer energi, och vissa frysta bär är dessutom importerade.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: Centrum för Tillämpad Näringslära, "Hälsomålets säsongsguide"
Hållbarhet och förvaring: Färska blåbär bör förvaras kallt, nära 0 grader.
Måttomvandling
Blåbär
dl = 61 g
Beräkna
 
g = 1.64 dl
Beräkna
 
portion = 125 g
Beräkna
Blåbär frysta
dl = 70 g
Beräkna
 
g = 1.43 dl
Beräkna
 
portion = 90 g
Beräkna
Blåbär frysta sockrade
dl = 97 g
Beräkna
 
g = 1.03 dl
Beräkna
 
portion = 115 g
Beräkna
Blåbärssylt msk = 17 g Beräkna
  g = 5.88 msk Beräkna
 
dl = 115 g
Beräkna
 
g = 0.87 dl
Beräkna
 
portion = 20 g
Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Blåbär (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:46.1kcal/192.8kJ
Vatten:86g
Protein:0.7g
Fett:0.8g varav mättat: 0.03g, enkelomättat: 0.09g, fleromättat: 0.52g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:8.9g, varav sockerarter: 6.4g
Fibrer: 3.1g
Vattenlösl. vitaminer:C: 5mg, Folat: 6mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.07mg, B1: 0.04mg, B6: 0.06mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 47mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 20mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 23mg, Kalium: 86mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 3mg, Zink: 0.2mg
Blåbär frysta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:38.6kcal/161.3kJ
Vatten:88g
Protein:0.5g
Fett:0.5g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0.05g, fleromättat: 0.32g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:7.9g, varav sockerarter: 6.4g
Fibrer: 3.1g
Vattenlösl. vitaminer:C: 5mg, Folat: 6mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.07mg, B1: 0.04mg, B6: 0.06mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 13mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 20mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 20mg, Kalium: 86mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 3mg, Zink: 0.2mg
Blåbär sockrade frysta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:75.2kcal/314.8kJ
Vatten:78g
Protein:0.4g
Fett:0.1g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0.07g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:17.9g, varav sockerarter: 16.4g
Fibrer: 3.1g
Vattenlösl. vitaminer:C: 1mg, Folat: 6mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.05mg, B1: 0.02mg, B6: 0.06mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 13mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 7mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 6mg, Kalium: 60mg, Magnesium: 2mg, Natrium: 3mg, Zink: 0.1mg
Blåbärssylt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:143.6kcal/601kJ
Vatten:63g
Protein:0.2g
Fett:0.3g varav mättat: 0.01g, enkelomättat: 0.03g, fleromättat: 0.2g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:34.5g, varav sockerarter: 32g
Fibrer: 1.5g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 1mcg, Niacin: 0.1mg, B2: 0.02mg, B1: 0.01mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler:Fosfor: 7mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 13mg, Kalium: 45mg, Magnesium: 4.5mg, Natrium: 50mg, Zink: 0.1mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om blåbär i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med blåbär på: recept.nu, Allrecipes (Eng)


Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser