Granatäpple

Svenskt namn: granatäpple granatäpple
Engelskt namn: pomegranate (äv. Chinese apple)
Kategori: Frukt och bär
Beskrivning: På utsidan påminner granatäpple om ett vanligt rött äpple, men när man delar det itu döljer sig något helt annat. Inuti består granatäpplet av en mängd små kärnor omgivna av vackert, intensivt rött fruktkött.

Det är kärnorna och det omgivande, geléartade fruktköttet man äter. De vita skiljeväggarna och skalet används inte. Efter att man delat frukten itu får man ut kärnorna med en sked eller genom att vända skalet ut-och-in. Man kan också hålla den mot bordet och banka på skalet med en slev eller liknande.

Smaken är söt och syrlig, och man äter fröna antingen naturella eller strör i sallader eller desserter. I matlagning från mellanöstern är den även vanlig i kött- och fiskrätter.

Man kan även pressa kärnorna för dess juice och sila bort kärnorna. Det är av granatäpple man tillverkar äkta grenadin, den rödfärgade saft som används att färga drinkar med.
Finns att få tag på: I välsorterade fruktdiskar, importeras till Sverige året om.
Kan ersättas med: Röda vinbär har en liknande sötsyrlig smak.
Köpråd: Välj frukter som känns fasta och har ett blankt skal. Är det hårt och torrt kan det vara ett tecken på att den lagrats för länge.
Miljöpåverkan:

Gult ljus

Tveksamt miljöval eftersom den importeras hela året. Köp helst under säsongen augusti till mars då den importeras från Medelhavsländerna. Övriga året importeras den från Sydamerika.

Bästa säsong:
            
JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Referens: LivsmedelsSverige
Hållbarhet och förvaring: Håller sig i över en månad i kylskåpets kallare del. I rumstemperatur ca en vecka. Fröna går bra att frysa i ca 3 månader.
Måttomvandling
Granatäpple, medelstort st = 154 g Beräkna
  g = 0.65 st Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Granatäpple (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:73.6kcal/307.8kJ
Vatten:81g
Protein:0.7g
Fett:0.6g varav mättat: 0.09g, enkelomättat: 0.23g, fleromättat: 0.13g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:16.1g, varav sockerarter: 16.1g
Fibrer: 10g
Vattenlösl. vitaminer:C: 6mg, Folat: 10mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.03mg, B1: 0.03mg, B6: 0.1mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 40mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.92mg
Mineraler:Fosfor: 8mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 3mg, Kalium: 260mg, Magnesium: 3mg, Natrium: 3mg, Selen: 1mcg, Zink: 0.2mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om granatäpple i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med granatäpple på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (11 st)

tisdag den 18 april 2006 kl 21:41
I specialbutiker kan man hitta Granatäppelmelass (stark trökflytande granatäppeljos) från Libanon, med väldigt god smak. Jag antar att den är till för att använda smakförstärkande direkt i grytan, men vet inte säkert.
tisdag den 18 april 2006 kl 21:45
I specialbutiker kan man hitta Granatäppelmelass (stark trökflytande granatäppeljos) från Libanon, med väldigt god smak. Jag antar att den är till för att använda smakförstärkande direkt i grytan, men vet inte säkert.
tisdag den 13 november 2007 kl 13:51
Granatäpple är en ljuvligt god frukt att äta precis som den är. Det är ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter, samt att den är mycket bra för mäns prostata. Man kan skala och plocka ur alla kärnorna och lägga de i en skål. Skålen kan stå i kylskåpet, och man kan bara ta en näve och mumsa i sig den. fantastiskt gott! Bättre än godis :)
torsdag den 1 oktober 2009 kl 14:46
skala och plocka ur kärnorna i skål och salta den lite lättt.
Hmm himmelsk
torsdag den 24 december 2009 kl 15:37
Smakar man granatäpple från Iran kan man inte äta granatäpple från nogåt annat land. Saftia och söta. Ursprungligt kommer den från Iran.
måndag den 3 januari 2011 kl 8:50
Av en ny bekantskap fick jag i november en flaska med koncentrerat granatäpple från Iran och nu har jag kommit igång med användningen av denna ingrediens. Nu, i morse, har jag också för första gången öppnat en fruktoch karvat ut kärnorna. Spännande.
onsdag den 19 januari 2011 kl 15:20
Jag har köpt Granatäpplen men tycker att det inte är så gott att äta de lite träiga kärnorna. Har försökt att köra dom i mixer men inte lyckats så bra. Hur gör jag?
lördag den 22 januari 2011 kl 13:05
Hej Sara!
Jag pressar ibland granatäpple i en vanlig citruspress. Så slipper du kärnorna!
söndag den 23 januari 2011 kl 14:00
jag skalar granatäpplen i ett stort skål med vatten- under vattenytan, so slipper man stänk. Saften lämnar svåra fläckar.
söndag den 8 september 2013 kl 9:02
Det finns ett fiffigt redskap för att kärna ur granatäpplen. Man hittar det på savnetrading.se
lördag den 14 december 2013 kl 15:47
Jag tuggar kärnorna och smakar den juvliga saften. Nu ska jag prova å pressa! Få se hur det går!

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser