Kapris

Svenskt namn: kapris kapris
Inlagd kapris
Engelskt namn: caper
Kategori: Inläggningar
Beskrivning: Krydda som görs av blomknoppar från busken Capparis. De säljes vanligast på burk inlagda i vinäger och salt och har en syrlig, svagt bitter smak. Används som pickles, som smaksättning och garnering t.ex. i potatissallader, till wienerschnitzel, stekt fisk och råbiff. Man kan även få tag på s.k. bärkapris som är större och har skaften kvar. Dessa är t.ex. fina att dekorera med, att servera som tilltugg, och används ibland istället för oliver till martinis.
Finns att få tag på: Vanlig inlagd kapris finns bland burkarna i kryddhyllan i det vanliga kryddsortimentet. Inlagd bärkapris och färsk kapris får man leta efter hos delikatessaffärer och saluhallar.
Kan ersättas med: Gröna oliver har en del del gemensamt med kapris smakmässigt. Inlagd grönpeppar (som också finns i det vanliga kryddsortimentet) är ganska likt utseendemässigt och kan vara ett alternativ till garnityren.
Hållbarhet och förvaring: En oöppnad burk inlagd kapris kan förvaras i rumstemperatur, men efter öppnandet hör den hemma i kylen.
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Konserverad kapris (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:23kcal/96.23kJ
Vatten:83.85g
Protein:2.36g
Fett:0.86g varav mättat: 0.23g, enkelomättat: 0.06g, fleromättat: 0.3g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:4.89g, varav sockerarter: 0.41g
Fibrer: 3.2g
Vattenlösl. vitaminer:C: 4.3mg, Niacin: 0.65mg, B2: 0.14mg, B1: 0.02mg, B6: 0.02mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 83mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.88mg
Mineraler:Fosfor: 10mg, Järn: 1.67mg, Kalcium: 40mg, Kalium: 40mg, Magnesium: 33mg, Natrium: 2964mg, Zink: 0.32mg
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kapris i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kapris på: recept.nu, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (1 st)

söndag den 26 maj 2013 kl 8:03
Har en buske full med bär vilken färg har bären när de är färdiga att plocka?vilket recept gäller för inläggning?hur länge ska de ligga i marinaden?här använder vi bladen som kokas läggs i marinad äts sedan med sallad.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser