Kardemumma

Svenskt namn: kardemumma (äv. kardemummakärnor, kardemummakapslar) kardemumma
Kardemummakapslar
Engelskt namn: cardamon seeds (äv. cardamon pods)
Kategori: Hårda kryddor och kryddgrönsaker
Beskrivning: Vanlig i svenska bakverk och indisk matlagning. De brunsvarta kardemummakärnorna som ofta används malda eller krossade, ligger i ljusa eller gröna kapslar (eng: pods). Färgen beror på vilken metod som använts för att torka kapslarna. De gröna kapslarna är de som rekommenderas för indisk matlagning.

Med kardemummafrön menar man oftast samma som kardemummakärnor, dvs de hela kärnorna från kardemummakapseln.

Översättningshjälp:
cardamom pod = kardemummakapsel
cardamom seed = kardemummakärna, kardemummafrö
ground cardamom = malen kardemumma
green cardamom = grön kardemummakapsel

För mer detaljer om hur kardemumma växer, se kommentaren från Kakmonstret längre ner på sidan (Tack Kakmonstret!)
Finns att få tag på: Hela kärnor eller mald i kryddhyllan hos vanlig svenska mataffärer. Hela kapslar mer sällsynt, men finns i välsorterade kryddhyllor i del svenska och i många utländska butiker.
Handla online hos:Zmaka.se
(Sponsrade länkar)
Kan ersättas med: En kardemummakapsel innehåller ca 8-16 kärnor.
10 hela kardemummakapslar motsvarar ca 1,5 tsk malen kardemumma.
Se även:
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om kardemumma i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med kardemumma på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (21 st)

onsdag den 4 augusti 2004 kl 12:17
Hej
Jag letar efter recept på naanbröd och popadombröd (osäker på stavning).'Mvh Andreas
onsdag den 4 augusti 2004 kl 12:25
Hej Andreas!
Frågan hör bättre hemma i matlagningsforumet. V.v. ställ frågan där så kan diskussionen fortsätta där istället. Har bl.a. själv ett tips på lut!
onsdag den 6 oktober 2004 kl 11:26
Hej
Min 4-årige son undrade när vi bakade häromdagen varifrån kardemumma kom. Jag kunde inte svara honom. Vad heter växten och var kan man finna den?
Tacksam för hjälp.
onsdag den 27 oktober 2004 kl 12:48
Jaha ni. Finns det något om indien pådenna sidan eller? MVH TorLeif
tisdag den 12 april 2005 kl 2:53
Hej Ulrika!
Kardemumman kommer främst från Asien, men även från Costa Rica, Jamaica och Östafrika.
2-6 m hög ört som påminner om vass. Grov knölig rotstock från vilken utgår två skott: dels en rak stam med 2-3 m långa mörkgröna lansettblad, dels 30-60 cm långa stjälkar längs vilka blommorna sitter i klasar, gulgröna-vitgröna med blått eller lila i mitten. Frukterna som kommer efter tre år är 1-2 cm långa kapslar med tre rum. I vart och ett av dessa finns 4-8 svartbruna, kantiga och knottriga frön. Kapslarna mognar och torkar inte samtidigt utan det finns både mogna och omogna kapslar samtidigt på samma planta. Lokala varianter finns, t. ex. Mysorekardemumma med ovala ljusa kapslar, längre och smalare än Malabarkardemummans.
Kapslarna skördas vartefter de mognar (gulnar) genom att hela blomskotten skärs av. När skotten torkat repas kapslarna av, tvättas och torkas i sol (blekt brunbeige kapslar) eller varmluft (ljusgröna kapslar).
söndag den 31 juli 2005 kl 17:33
hej, är kardemummafrön samma sak som kardemummakärnor?
tisdag den 2 augusti 2005 kl 18:53
Elin: Ja, man brukar avse samma sak med kardemummafrön och kardemummakärnor.
fredag den 19 augusti 2005 kl 11:32
Kardemumma lär förekommasom krydda i kaffe i MellanÖstern. Varför denna blandning?
torsdag den 5 januari 2006 kl 12:06
Hej. Jag tänkte försöka mig på det recept på tikka masala som finns på www.sonzyskitchen.com. Enligt receptet ska man ha 8 gröna kardemummakärnor, men jag har lite svårt att få tag på det och tänkte därför använda vanlig malen kardemumma. Men hur mycket ska jag ha, dvs. hur mycket malen kardemumma motsvarar 8 kärnor?
torsdag den 5 januari 2006 kl 15:38
Hej Magnus. Jag antar att de avser 8 hela kardemummakapslar (de gröna som i sin tur innehåller de svarta kärnorna). 10 kardemummakapslar motsvarar ca 1,5 tsk malen kardemumma, så 8 st blir ca 1 och en fjärdedels tsk.
måndag den 12 februari 2007 kl 23:00
Går det att odla kardemumma här i Sverige? Måste man vinterförvara den frostfritt?
söndag den 13 maj 2007 kl 10:31
Kardemumma kan man ha som krukväxt i Sverige; www.odla.nu/artiklar/elettaria_cardamomum-dk.shtml
fredag den 1 februari 2008 kl 11:46
Hej!
Jag har för mig att jag har läst någonstans att kardemumma används i bakverk inte bara för smaken utan också för att få degen att jäsa. Är det sant?
fredag den 7 mars 2008 kl 18:10
Skulle bli glad om det finns någon som har ett recept på Dal fray. Det är så svårt att hitta . Vänligen skicka en beskrivning
Per-Olof Miraj
söndag den 17 maj 2009 kl 17:56
Är svarta kardemummakärnor samma som man kan köpa i påsar eller burk, jag tycker dom ser bruna ut? Eller är det en egen sort o var köper man isåfall dessa? Om det är samma sort så undrar jag varför man skriver "svarta" i recept o inte bara kardemumma?
söndag den 19 juli 2009 kl 12:07
Hej,jag har vid flera tillfällen bakat bullar och trots att jag doserar upp kardemummamängden så får jag ingen bra smak av denna goda krydda. Konditoribröd däremot har mycket kardemummasmak. Finns extrakt eller skall man behandla kryddan på något vis? Tror inte ens 4 msk = dubbel dos skulle ge motsvarande ett konditorbröd. Har någon svar på var hemligheten ligger? Mvh Roy
torsdag den 15 oktober 2009 kl 16:16
Hej,jag älskar kardemumma i mina bakverk men kan det hända att jag blir lös i magen utav att äta det?
Tack i förväg ;
Cathrin
fredag den 16 oktober 2009 kl 14:55
Jag blev jätteglad när jag hittade kardemumma kapslar på en butik som heter P&B. Tror att butiken finns både i Söderhallen och i Hötorgshallen. Prova där :D
måndag den 11 oktober 2010 kl 11:24
Jag tycker det är svårt att krossa kardemummakärnor med mortel. Det tar en massa tid innan alla är krossade. Finns något knep? Tack!
måndag den 11 oktober 2010 kl 17:07
Barbro: Testa att mala dem i en pepparkvarn istället!
fredag den 15 november 2013 kl 20:06
Hur ska man på ett enkelt sätt få bort kapselskalet så att kärnorna kommer fram... Tacksam för svar

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser