Sesamfrö

Svenskt namn: sesamfrö sesamfrö
Ljusa (skalade) och svarta sesamfrön
Engelskt namn: sesame seeds
Kategori: Nötter, frön och kärnor
Beskrivning: Sesamfrö kommer från en ört som odlas i Asien och Central-och Sydamerika. Fröna har en god milt nötig smak som framträder ännu tydligare om de rostas. Fröna används ofta till bakning t.ex. på matbröd eller i kakor, och är också goda att strö över sallader och i varmrätter, t.ex. asiatiska wook-rätter, eller användes till panering av kött eller fisk.

Ur fröna framställer man även den aromatiska sesamoljan, som ger en tydlig asiatisk touch till matlagningen. Man kan använder ibland fröna också som ett vegetariskt alternativ till mjölk, efter att ha mixat dem med vatten.

Det finns tre varianter av sesamfrön. De ljusa är vanligast och snällast i smaken. Svarta sesamfrön är mer åt det bittra hållet, vilket beror på att de har sitt svarta skal kvar. Om man rostar dem i torr panna mildras bitterheten något. Det lär även förekomma en röd sort, men den verkar riktigt ovanligt, åtminstone här i Sverige.
Måttomvandling
Sesamfrön torkade u skal msk = 8 g Beräkna
  g = 12.5 msk Beräkna
Detaljerat näringsinnehåll per 100 g
Visa näringsinnehåll för:
Sesamfrön torkade (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:559.6kcal/2341.3kJ
Vatten:4.4g
Protein:17.7g
Fett:50g varav mättat: 6.94g, enkelomättat: 18.8g, fleromättat: 21.8g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:11.2g, varav sockerarter: 6.4g
Fibrer: 12.3g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 97mcg, Niacin: 4.5mg, B2: 0.25mg, B1: 0.79mg, B6: 0.79mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.25mg
Mineraler:Fosfor: 630mg, Järn: 14.6mg, Kalcium: 980mg, Kalium: 470mg, Magnesium: 350mg, Natrium: 11mg, Selen: 2mcg, Zink: 7.8mg
Sesamfrön torkade u skal (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:612.3kcal/2562kJ
Vatten:4.8g
Protein:26.5g
Fett:55g varav mättat: 7.65g, enkelomättat: 20.7g, fleromättat: 24g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:4.5g, varav sockerarter: 2.6g
Fibrer: 4.9g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 97mcg, Niacin: 4.7mg, B2: 0.08mg, B1: 0.72mg, B6: 0.04mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 42mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 2.25mg
Mineraler:Fosfor: 780mg, Järn: 7.8mg, Kalcium: 131mg, Kalium: 405mg, Magnesium: 345mg, Natrium: 40mg, Selen: 2mcg, Zink: 5.3mg
Näringsöversikt: Rika på mineraler och E-vitamin och har en hög andel nyttiga fettsyror.
Se även: sesamolja
Diskutera i forumet: Starta ett nytt ämne om sesamfrö i forumet
Övriga funktioner:
Sök recept med sesamfrö på: Matguiden.se, Allrecipes (Eng)

Besökares kommentarer (11 st)

måndag den 17 maj 2004 kl 0:33
Soja allergiker har reagerat på sesamfrö
onsdag den 10 november 2004 kl 10:28
Sesammjölken, vilka proportioner frön/vatten ska man ha?
Ska den silas när man har mixat den?
Kan man spara den i kylen eller bör den förtäras omedelbums?

Hittade ett recept på Tasteline (http://www.tasteline.com/Recipe/showRecipe.asp?llngRID=3145) där sesammjölk ingick, kan man ersätta den med vatten och sesamolja?
tisdag den 22 november 2005 kl 11:15
Ljusa oskalade sesamfrön, kan man rosta dom direkt och äta? Jag tänker på om kroppen kan ta upp näringsvärdena i de oskalade eller om det bör vara skalade.
söndag den 22 juli 2007 kl 19:21
Och sesamfrön kommer från ett gräs ?????
Jultomten är blå och månen är en ost oxå eller..
Rätta fakta fel!!!!!!!!!!!!!!!!!!
måndag den 23 juli 2007 kl 12:09
Vi ändrar givetvis faktafel som smugit sig in så fort de kommer oss till känna. Många källor anger att sesamväxten är ett stäppgräs (se t.ex. www.risenta.se/Sesamfro.htm. För att inte fastna i en omfattande botanisk utredning har vi nu ändrat i texten från "gräs" till det vidare begreppet "ört", vilket är en korrekt klassificering av sesamväxter enligt Nationalencyklopedin.
torsdag den 6 december 2007 kl 12:33
jag tkr då da att ni har dålig fakta, för de står inte ett jävla piss om hur sesamfrö ser ut alltså växtbeskrivning
lördag den 7 juni 2008 kl 0:39
Lustigt att Anders Hållinder inte kan låta bli att sär stava :)
Utbildad journalist som han är. Det heter faktafel!
torsdag den 3 juli 2008 kl 17:31
är det vanligt att vara allergisk mot sesamfrön?

Sesammjölk

ca 2 dl sesamfrön (blanda skalat och oskalat sesam)
8 dl vatten
1 banan
äppeljuice eller honung

Mixa sesamfröna till finfördelad konsistens. Tillsätt vattnet lite i taget och mixa i ett par minuter.
Skär bananen i bitar och mixa ner den.
Söta med lite äppeljuice eller honung.
Vispa sesammjölken innan servering.
Håller sig 2 - 3 dagar i kylskåp.
tisdag den 5 januari 2010 kl 16:23
Efter en olycka med bruten lårbens-hals ville kirurgen på Sös att jag skulle börja äta sesamfrön, Jag blev snabbt mycket tyngre utan att bli fet, Har någon liknande erfarenheter?
måndag den 9 augusti 2010 kl 8:46
Lustigt att Jahn Skruhfmeijsel inte kan skilja på fakta fel och faktafel.
Fakta kan vara fel utan att vara faktafel. Där har Jahn fått fakta fel !!!
Vilken utbildning Jahn har vet jag ej ?
lördag den 16 april 2011 kl 8:27
Jag tycker att det är en bra sida med mycket bra information.
Om man bortser från ovanstående sandlåde konversation.

Lägg till egen kommentar till denna ingrediens

Vill ställa en fråga eller diskutera? I så fall passar forumet bättre, då det där är det är lättare att besvara ditt inlägg. Kommentarfunktionen nedan är främst till för kompletterande information eller allmänna kommentarer eller tips till ingrediensen

Namn
E-post
Kommentar
Kommentera
Var god använd ett vårdat språk och skriv endast kommentarer som är relevanta för ingrediensen och Recepthjälpen, och försök allmänt att hålla en god ton.

Länkar är ej tillåtna p.g.a. tidigare missbruk (spam). Reklam accepteras heller inte.
Annonser